Ciepłe dania na bankietach

Niektóre z potraw muszą być podawane na ciepło. Obniżenie ich temperatury albo serwowanie ich całkowicie zimnych źle wpływa na walory smakowe. Poza tym, po niektórych potrawach po prostu oczekuje się, że mają rozgrzać organizm, a zjedzenie ich, gdy nie mają odpowiedniej temperatury, jest po prostu niemożliwe. Dlatego też lokale gastronomiczne bardzo się starają, aby serwowane przez nich potrawy były ciepłe, tak jak należy. O ile w przypadku dań podawanych bezpośrednio z kuchni na stół nie jest to problemem, o tyle szczególnych rozwiązań wymaga jedzenie na bankietach, czy wszędzie tam, gdzie goście korzystają z tzw. szwedzkiego stołu. W takich sytuacjach zazwyczaj korzysta się z podgrzewaczy gastronomicznych oraz z koniecznych paliw i akcesoriów do podgrzewaczy.

PODGRZEWACZE GASTRONOMICZNE – CO TO TAKIEGO?

To nic innego jak naczynia czy też urządzenia służące do podtrzymywania ciepła potraw na bankietach czy przyjęciach. Kociołek lub inne naczynie z potrawą jest zanurzone w pojemniku z wodą. Paliwo i akcesoria do podgrzewaczy umożliwiają utrzymanie odpowiedniej temperatury wody, a tym samym potrawy.

Odpowiednim paliwem do palników ogrzewających potrawę w kąpieli wodnej są różnego rodzaju pasty oraz żele (które składają się z mieszanki alkoholi). Bez paliwa i akcesoriów do podgrzewaczy utrzymanie odpowiedniej temperatury dań serwowanych na przyjęciach jest niemożliwe. Podstawy do podgrzewaczy, pojemniki na wodę oraz na paliwo oraz samo paliwo to (oprócz podgrzewacza) konieczne wyposażenie lokalu zajmującego się organizacją bankietów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *