Restauracja od kuchni

Kuchnia to centrum dowodzenia każdego lokalu gastronomicznego. To od niej wszystko się zaczyna i na niej wszystko się kończy. Sztab fachowców dobrze wykonuje zadania, bez których żadna restauracja nie mogłaby istnieć. I nie chodzi to tylko o samo przygotowanie potraw, ale także o utrzymanie lokalu i naczyń w odpowiedniej czystości. Jak wiadomo, wymogi zachowania higieny w lokalach gastronomicznych są bardzo wysokie.

NA ZMYWAKU

Tzw. zmywak to część kuchni, w której dba się o zachowanie czystości naczyń. Mogłoby się wydawać, że w dobie zmywarek takie stanowisko nie jest potrzebne. Nic bardziej mylnego zlewy gastronomiczne nadal są niezbędnym wyposażeniem każdego lokalu oferującego żywienie zbiorowe. To właśnie w zlewach gastronomicznych wstępnie opłukuje się naczynia z resztek jedzenia (podobnie jak zresztą robimy to w gospodarstwie domowym).

Ponieważ naczynia stosowane w profesjonalnej kuchni bywają różnych gabarytów – często w użyciu są na przykład wielkie garnki, patelnie czy też woki – to choćby wstępne ich zmywanie wymaga niezłej zaprawy. Duże zlewy gastronomiczne (jedno- lub dwukomorowe) mające formę stołów niewątpliwie ułatwiają zmywanie naczyń o dużych rozmiarach. Dzięki temu, że zlewy gastronomiczne są głębokie (szczególnie baseny do gastronomii), zapobiegają rozlewaniu się wody wokół stanowiska pracy, co także wpływa na zachowanie czystości restauracji.

SYSTEM OGNIW

Odwiedzając restaurację, czy też mając w zamiarze otworzenie własnego lokalu, musimy mieć świadomość, że na sprawne działanie lokalu mają wpływ wszyscy jego pracownicy. Każdy z nich przyczynia się do jego renomy i zadowolenia gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *