Jak powinny być przyprawione dania?

Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta. Kuchnie poszczególnych regionów świata charakteryzują się określonym zapachem i smakiem wynikającym także z użycia konkretnych ziół i przypraw, np. kuchnia włoska to oregano, bazylia, cząber i rozmaryn, kuchnia chińska to z kolei mieszanka kurkumy, chili i imbiru, z kolei do dań indyjskich słynących ze swojej niezwykłej aromatyczności najczęściej używane są kolendra, kozieradka, kurkuma i cynamon. Stosowanie przypraw i ziół z całego świata stało się niezwykle modne, dlatego w stałym użyciu są młynki stołowe do przypraw, które pozwalają na mielenie przypraw i odpowiednie ich dozowanie.

PRZYPRAWY – SMAK I ZDROWIE

Poza walorami smakowymi przyprawy mają także istotne właściwości zdrowotne, które wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Pomagają w trawieniu, regulują krążenie, wspomagają odporność i obniżają poziom złego cholesterolu. Poza ogólnymi zasadami przyprawiania konkretnych dań, ważne jest to, aby użycie danej przyprawy po prostu nie popsuło smaku potrawy, a co najważniejsze – odpowiadało naszym preferencjom. Wiadomo, że na przykład niektórzy wolą potrawy ostre, a inny są w stanie przełknąć jedzenie tylko łagodnie przyprawione. Przyprawniki stołowe doskonale rozwiązują kwestię dopasowania intensywności smaku potrawy do gustu jedzącego. Oliwa, pieprz, sól i inne dodatki umieszczone w przyprawnikach stołowych znakomicie rozwiązują kwestię odpowiedniego doprawienia potrawy zarówno w warunkach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych. Przyprawy stałe są często umieszczane też w młynkach stołowych do przypraw. Świeżo zmielone w ten sposób zioła pozwalają cieszyć się ich aromatem i odpowiednio dozować je do dań. A to na pewno wpływa na zadowolenie restauracyjnych gości.

SZLACHETNA SÓL

Używanie soli, zwłaszcza w nadmiarze, jak wiadomo… szkodzi zdrowiu. Jednak bez jej obecności ludzki organizm też nie może funkcjonować. Ważne jest, aby używać soli dobrego gatunku – często jest ona w postaci większych kryształków, dlatego koniecznym wyposażeniem domowej czy restauracyjnej kuchni powinny być młynki do soli. Krystaliczna sól morska czy himalajska to doskonałe źródło jodu, które dodatkowo zachwyci nas swoim smakiem. Świeżo zmielone kryształki młynkiem do soli mają zupełnie inny smak niż sól rozdrobniona fabrycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *