Dobre lodziarnie i cukiernie serwują swoim gościom desery najwyższej jakości. Niektóre lokale przygotowujące słodkie dania według tradycyjnych receptur stały się miejscami, w których warto bywać. Ostatnio w dość krótkim czasie kultowe stają się lodziarnie oferujące tzw. lody rzemieślnicze, czyli wytwarzane w tradycyjny sposób zgodnie ze sprawdzonymi przepisami. Frezery, czyli maszyny do produkcji lodów tradycyjnych, są wypełniane mieszankami, w których wykorzystuje się sezonowe owoce oraz inne składniki pozwalające stworzyć desery o niepowtarzalnych i często zaskakujących smakach.
DESERY PRZEZ OKRĄGŁY ROK
Kawiarnie czy inne lokale gastronomiczne serwują słodkie desery przez cały rok, niezależnie od tego, czy jest upał, czy temperatura spada na zewnątrz poniżej zera, słodka przekąska potrafi poprawić nastrój i samopoczucie. Lody także stały się deserem całorocznym, dlatego frezery są wykorzystywane w restauracjach właściwie non stop. Maszyny do lodów służą nie tylko do wytwarzania lodów jako samodzielnego deseru, ale jako dodatków: na przykład do szarlotki na gorąco albo mrożonej kawy. Podobnie jest zresztą z automatami do bitej śmietany. Różne rodzaje ciast i rolad, w których wykorzystywana jest bita śmietana, gofry czy galaretki należą do najpopularniejszych i najchętniej zamawianych deserów przez gości kawiarni czy restauracji. Automaty do bitej śmietany pozwalają przygotować bajeczne desery w krótkim czasie.
SZLACHETNE KREMY PROSTO Z MASZYNY
Przygotowanie tradycyjnego kremu o odpowiedniej konsystencji i smaku to prawdziwa kulinarna sztuka. Współcześnie najlepsze lokale gastronomiczne opierając się na tradycyjnych recepturach, wytwarzają różnego rodzaju kremy, wykorzystując maszyny do produkcji kremów. Krem angielski, maślany, zabajone etc. – bez nich ciężko wyobrazić sobie większość ciast czy deserów. Poza tym lokale gastronomiczne specjalizujące się w słodkich frykasach przygotowują za pomocą tych maszyn również jogurty, frużelinę czy dżemy.
Takie połączenie tradycji i nowoczesność skutkuje zadowoleniem gości, jak i właścicieli oraz pracowników restauracji.