Zapach i smak tego dania jest chyba znany większości ludzi. Mięso przygotowanego w ten sposób drobiu jest niezwykle soczyste i aromatyczne oraz nie ulega wysuszeniu. Dodatkową zaletą jest to, że podczas obróbki termicznej na rożnie tłuszcz z kurczaka się wytapia. Dlatego też dzięki zastosowaniu rożna do kurczaków można przygotować danie, które mogą spożywać także osoby będące na diecie (lepiej co prawda, aby zrezygnowały z chrupiącej skórki). Mięso z kurczaka jest też doskonałym źródłem białka i bardzo skutecznie syci.
DANIE DOMOWE, RESTAURACYJNE…
Kurczaka z rożna można przygotować samodzielnie i na różne sposoby, wykorzystując do tego wiele przypraw i specjalnie przyrządzonych marynat. Danie to można jeść z dodatkiem warzyw, ryżu czy ziemniaków – w zależności od kulinarnego gustu każdy jest w stanie wybrać dla siebie najlepszą odsłonę w ten sposób przygotowanego drobiu. Dlatego też potrawa ta ma bardzo wielu zwolenników. Wiedzą o tym właściciele restauracji czy szefowie kuchni – w związku z tym rożna do kurczaków są stałym i niezastąpionym elementem wyposażenia lokali gastronomicznych. Restauracyjne rożna do kurczaków są przystosowane do jednoczesnego przygotowania nawet 24 sztuk drobiu.
…I ULICZNE
Pikniki, spotkania integracyjne, masowe imprezy na świeżym powietrzu kojarzą się z daniami z grilla i właśnie z kurczakami z rożna. Mimo mody na food tracki serwujące szybkie dania z całego świata, obwoźne budki wyposażone w rożen do kurczaków wciąż mają się dobrze i mogą poszczycić się długą kolejką klientów do serwowanych przez nie specjałów. Małe lokale gastronomiczne z napisem ROŻEN można spotkać też przy trasach szybkiego ruchu. Kurczak z rożna jako przekąska podczas długiej trasy jest zdecydowanie lepszą opcją niż fast food z sieciowego lokalu. Poza tym często w bardzo niepozornych miejscach, gdzieś przy parkingu na skraju lasu, można trafić na mistrza rożna do kurczaków potrafiącego wyczarować prawdziwe kulinarne cudo, którego smak będziemy wspominać jeszcze przez długi czas.