Ciepłe dania to zawsze podstawowe składniki kart dań w restauracjach czy barach. To nie tylko obiady, ale także coraz modniejsze śniadania. Dlatego ciężko wyobrazić sobie lokal, który nie posiada urządzeń do obróbki termicznej – nawet dania podawane na zimno często przecież wymagają ugotowania czy usmażenia. Piece, kuchnie, taborety gastronomiczne, frytownice i wiele innych sprzętów stanowią o sprawnym działaniu restauracji (równie ważny jest oczywiście tutaj czynnik ludzki).
TABORETY GASTRONOMICZNE – ELEMENTY NIEZBĘDNE
Ten typ urządzenia do obróbki termicznej zajmuje właściwie pierwsze miejsce na liście niezbędnego wyposażenia. Dlaczego? Ponieważ w związku z tym, że restauracje oferują żywienie zbiorowe, to ilość przygotowanych składników dań jest naprawdę duża. Taborety gastronomiczne umożliwiają ten proces – bez problemu można umieścić na nich ogromne naczynia o pojemności nawet kilkudziesięciu litrów. Pomocną cechą taboretów gastronomicznych jest to, że są niewielkiej wysokości, dlatego umieszczenie na nich ogromnych garnków z zawartością nie kosztuje tyle wysiłku, ile postawienie dużego naczynia na jednym z palników kuchenki (o ile oczywiście byłoby wystarczająco dużo miejsca na tego typu urządzeniu). Taborety gastronomiczne mogą być elektryczne tradycyjne, indukcyjne lub gazowe. Mogą być pojedyncze (zaopatrzone w jeden palnik) albo podwójne czy nawet potrójne.
SPRZĘT DŁUGIEGO UŻYTKOWANIA
Producenci taboretów gastronomicznych dbają o to, aby urządzenia te jak najdłużej służyły ich właścicielom i były łatwe w czyszczeniu i konserwacji (nienaganna higiena użytkowanego sprzętu i pomieszczeń to przecież wyznacznik dobrej restauracji). Oto kilka dodatkowych cech będących dowodami na to, że taborety to naprawdę wysokiej klasy niezawodny sprzęt:
- są wykonane ze stali nierdzewnej (odpornej na korozję i wysokie temperatury)
- zapewniają ekonomiczne przyrządzanie potraw
- są bezpieczne w użytkowaniu – posiadają różne zabezpieczenia zapobiegające pożarom.
Poza tym w palnikach taboretów gastronomicznych temperatura rozkłada się równomiernie, co także wpływa na komfort przygotowywania potrawy i ich jakość. Jeśli zdecydujemy się na zakup takiego urządzenia, możemy wybierać między taboretami o różnej wielkości.