Spotkania przy grillu właściwie już od pierwszych ciepłych wiosennych dni, aż po słoneczną jesień to jedna z ulubionych form spędzania czasu z przyjaciółmi i z rodziną. Na takim spotkaniu mistrz grilla dwoi się i troi, by przygotowane dania były różnorodne i odpowiednio wypieczone. Kiełbasa, kaszanka, karkówka, szaszłyki, oscypki, ziemniaczki, a nawet inne warzywa – grillowe menu jest naprawdę bardzo różnorodne.
NIE TYLKO NA DZIAŁCE
Potrawy z grilla stają się też coraz bardziej popularne i chętnie wybierane w restauracjach czy na imprezach plenerowych (wszyscy znamy długie kolejki do grilli cateringowych) nie tylko ze względu na swój smak, ale także ze względu na to, że są zdrowe. Dwa fakty, które za tym przemawiają to:
- mięso z grilla jest mniej kaloryczne od smażonego (podczas jego pieczenia nie dodajemy tłuszczu), a ten obecny w jedzeniu – wytapia się
- krótka obróbka termiczna zapewnia zachowanie wartości odżywczych.
Dlatego warto korzystać z grillowanych dań, nawet jeśli sezon działkowych spotkań się skończy. Restauracje zaopatrzone w grille gastronomiczne wychodzą naprzeciw oczekiwaniom gości. Oprócz tradycyjnych potraw, które są przygotowywane przy użyciu tych urządzeń, restauracje czy też bary (wykorzystując różne rodzaje grilli gastronomicznych) przygotowują także zapiekanki czy panini. Grille cateringowe (elektryczne czy gazowe – do użycia zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniu) służące do przygotowania potraw podczas imprez to już stałe wyposażenie restauracji zajmujących się organizowaniem imprez poza własnym lokalem.
CAŁKIEM NOWA ODSŁONA GRILLA
Chętnie wybierane przez gości lokali kanapki na ciepło, hamburgery czy kebaby w pieczywie także przygotowywane są przy użyciu grilla. Najczęściej są to grille kontaktowe. Dzięki tym urządzeniom możliwe jest też usmażenie ryb, warzyw, mięsa bez użycia tłuszczu i w wygodny sposób – odpowiednie pokrycie powierzchni grzejących sprawia, ze dania nie przywierają. Dlatego też grille kontaktowe są coraz częściej wybierane do tego, aby w domowym zaciszu móc wzbogacić jadłospis o całkiem nowe zdrowe potrawy.