Wszystko pod kontrolą, czyli piece konwekcyjno-parowe

Restauracyjne czy barowe kuchnie, to miejsca, które tętnią życiem. Wielość zadań, jaka stoi przed kucharzami i pomocnikami, jest naprawdę imponująca. Szybkość i precyzja w ich wykonywaniu to chyba podstawa decydująca o tym, że kuchnia (a tym samym lokal gastronomiczny) działają prężnie, co przekłada się na liczbę zadowolonych klientów. Współcześnie istniej wiele sprzętów gastronomicznych, które znacznie ułatwiają pracę na kuchni. Do nich należą także piece konwekcyjno-parowe.

PRZEDE WSZYSTKIM: WIELOFUNKCYJNOŚĆ

Na potwierdzenie tej głównej zalety pieców konwekcyjno-parowych krótka lista zadań, do których są one przeznaczone:

  • smażenie
  • pieczenie
  • gotowanie
  • grillowanie
  • odgrzewanie.

Pierwsze, co przychodzi na myśl, gdy bierzemy pod uwagę wielofunkcyjność tych urządzeń, jest to, że takie piece pozwalają zaoszczędzić czas (przygotowanie wielu różnych potraw w tym samym czasie), a także miejsce w kuchni (zastępują po prostu dużo innych maszyn przeznaczonych do obróbki termicznej potraw).

ZDROWIEJ, SMACZNIEJ I… ŁADNIEJ

Potrawy przygotowywane przy użyciu pieców konwekcyjno-parowych są zdrowsze – a to dlatego, że nie tracą swoich wartości odżywczych i nie są dodatkowo podlewane tłuszczem. Dzięki działaniu pary jedzenie nie wysusza się i nie traci koloru – co pozytywnie wpływa na smak, jak i na wygląd jedzenia. Dobra cyrkulacja gorącego powietrza to także zaleta tego rodzaju pieców. Gotowa potrawa jest dobrze wypieczona czy uduszona w każdym miejscu – nie ma więc obaw, że na stół gości trafi danie zimne w środku lub co gorsza surowe czy niedogotowane.

Zaletą, którą także doceniają restauracje korzystające z pieców konwekcyjno-parowych jest też mała awaryjność tych urządzeń oraz to, że pozwalają zaoszczędzić energię elektryczną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *