Własna restauracja – projekt-marzenie

Nowe restauracje, bary, kawiarnie pojawiają się jak grzyby po deszczu, a niektóre równie szybko znikają z gastronomicznej mapy miast. Wielu ludzi marzy o posiadaniu własnej choćby małej knajpki, dzięki której będą mogli zrealizować marzenia o własnym biznesie, zarabiać pieniądze i jednocześnie sprawiać swoim gościom oraz ich podniebieniom wiele przyjemności.

Zanim przyszły właściciel lokalu gastronomicznego skupi się na pracy twórczej dotyczącej np. tego, jak w praktyce będzie wyglądało szczegółowo dopracowane menu i jakie smaczki (poza tymi kulinarnymi) będą zaskakiwać gości, po pierwsze musi napisać biznesplan. W nim należy umieścić wszystkie koszty oraz przewidywane dochody związane z działalnością restauracji. Po znalezieniu lokalu i jego remoncie, założeniu własnej działalności, spełnieniu wszystkich wymogów Sanepidu, przychodzi czas na pomyślenie o wyposażeniu zarówno sali, jak i kuchni.

NIEZBĘDNE WYPOSAŻENIE

Jeśli chodzi o kuchnię, czyli centrum dowodzenia, liczba potrzebnych sprzętów może przyprawić o zawrót głowy: piec, ekspres do kawy, pojemniki GN nierdzewne, grill, płyta kuchenna, maszyny do obierania ziemniaków etc. – lista zdaje się nie mieć końca. Warto postawić na sprzęt dobrej jakości, gdyż w przypadku prowadzenia własnej działalności gastronomicznej ważna jest jego niezawodność. Pojemniki GN nierdzewne to coś, bez czego ciężko wyobrazić sobie działanie dobrego lokalu. Wydatek na pewno się opłaci, gdyż ten typ pojemników ze stali nierdzewnej będzie służył nam przez długi czas – są wykonane z dobrej jakości materiałów. Poza tym pojemniki GN nierdzewne mają w kuchni dość szerokie zastosowanie i są wykorzystywane na każdym etapie przygotowywania potraw. Można je zastosować jako pojemniki do przechowywania żywności w chłodziarkach, do przygotowywania dań w piekarnikach oraz przydają się do utrzymywania potrawy w odpowiedniej temperaturze. Jak najbardziej uniwersalne sprzęty, dzięki którym zaoszczędzimy pieniądze (nie kupując niepotrzebnych „gratów”), czas (obierając na przykład ziemniaki za pomocą maszyny do obierania ziemniaków) oraz miejsce, są najlepszym rozwiązaniem.

TRZY, CZTERY… START!

Po odbiorze lokalu przez Sanepid, skompletowaniu załogi i opracowaniu szczegółowego menu czas na wielkie otwarcie, dużą radość i… ciężką pracę, która jednak niewątpliwie przynosi satysfakcję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *