Pizzeria – pomysł na własny biznes

Własny lokal gastronomiczny to powszechny pomysł na własny biznes. Taka inwestycja, zresztą jak każda, jest obarczona ryzykiem. Dlatego warto postawić na lokal, który potencjalnie zapewni wielu gości. Bardzo popularne jest otworzenie pizzerii w ramach franczyzy – wtedy lokal jest częścią sieci pizzerii, które łączy m.in. wspólna nazwa. Można też postawić na samodzielny lokal i zadbać o niepowtarzalną atmosferę i unikalny wystrój.

PERFEKCYJNE DANIE GŁÓWNE

Po wyborze odpowiedniego miejsca i nadaniu mu charakterystycznego stylu (w przypadku pizzerii dobrze postawić jest na jakiś tematyczny wystrój), należy opracować menu (dobrym pomysłem jest nawiązanie w nazwach pizzy do motywu przewodniego lokalu), zatrudnić odpowiednią załogę i przede wszystkim – zadbać o wyposażenie kuchni. Poza piecem do pizzy warto zadbać o maszyny do pizzerii ułatwiające przyrządzanie ciasta, jego wyrabianie i obróbkę. Na przykład miksery spiralne do pizzy w szybki sposób pozwolą przygotować ciasto w dużej ilości. Są to urządzenia, które mogą mieć nawet pojemność do 53 litrów. Taka inwestycja na pewno się opłaci, tym bardziej że nowoczesne miksery spiralne do pizzy to urządzenia niezużywające dużo energii, łatwe w czyszczeniu i konserwacji. Inne maszyny do pizzerii pozwolą w łatwy i szybki sposób wałkować czy prasować ciasto.

SEKRET TKWI W CIEŚCIE

Niezależnie od tego, czy będziemy serwować gościom pizzę na cienkim spodzie (w typie włoskim) czy też grubszym (w stylu amerykańskim), ważne jest, aby spody były kruche i chrupiące. Poza oczywiście odpowiednią recepturą, czasem wypiekania, rodzajem pieca, dużą rolę w otrzymaniu perfekcyjnego ciasta po wypieku grają siatki do pizzy. Są one wykonane z aluminium, a gęsta sieć otworów pozwala na odparowanie nadmiaru wilgoci. Siatki do pizzy pozwalają poza tym na równy wypiek ciasta.

Wiadomo, że przygotowanie pizzy powinno się odbywać w jak najkrótszym czasie, dlatego też warto zaopatrzyć lokal w stoły chłodnicze do pizzerii, pozwalają one utrzymywać odpowiednią temperaturę gotowego ciasta, zanim zostanie ono upieczone. To duże ułatwienie umożliwiające przygotowanie ciasta na zapas. Stoły chłodnicze do pizzerii przypominają szafkę z blatem, który także jest czymś bardzo przydatnym w lokalu gastronomicznym, a dodatkowe pojemniki umożliwiają przechowywanie innych składników, które trafiają na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *