Miksery planetarne – urządzenie wcale nie takie kosmiczne

Urządzenie to po prostu jest przeznaczone (podobnie jak tradycyjny mikser) do mieszania różnych produktów i tworzenia z nich masy o jednolitej konsystencji. Charakterystyczną cechą mikserów planetarnych jest to (co odróżnia je od tego typu tradycyjnych urządzeń), że obracają się nie tylko same mieszadła, ale także platforma, do której są przymocowane. Co to daje? Po prostu mieszanie odbywa się w sposób bardziej dokładny, a przez to szybszy.

MOC MIESZANIA

Miksery planetarne działają z dużą mocą – niezależnie od ilości i lepkości znajdującej się w misie (tzw. dzieży) mieszanki. Cechę tę doceniają profesjonalni kucharze, którzy podczas swej pracy używają tego typu urządzeń o pojemności nawet 40 l. Takie kolosalne miksery są sosowane do jednoczesnego przygotowania ciasta na wiele bochenków chleba, niezliczoną liczbę pierogów czy ubicia dużej ilości piany z białek jaj.

Dużych rozmiarów miksery planetarne mają dodatkowe zabezpieczenia, które uniemożliwiają na przykład pracę urządzenia, gdy osłona bezpieczeństwa dzieży (ona z kolei uniemożliwia włożenie ręki do misy podczas pracy urządzenia) jest opuszczona czy też nie do końca prawidłowo zamontowana. Dużym plusem mikserów planetarnych (który pozytywnie wpływa na organizację pracy) jest to, że można zaprogramować pracę tej maszyny. Dodatkowo mikser planetarny informuje dźwiękowym alarmem o zakończeniu działania.

TAKŻE W DOMU

Wygodę i skutecznośćpracy tych urządzeń mają możliwość także osoby chcące korzystać z nich we własnej kuchni. Miksery planetarne (oczywiście mniejszych gabarytów niż te używane w lokalach gastronomicznych) doskonale się sprawdzają podczas przygotowywania posiłków w domowym zaciszu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *