Ponieważ coraz więcej Polaków korzysta z opcji jedzenia na mieście, wiele lokali gastronomicznych w porach obiadowych czy też lunchowych po prostu pęka w szwach. Z ekonomicznego punktu widzenia każdemu właścicielowi zależy na tym, aby przyjąć jak najwięcej gości i zaoferować im jak najlepsze jedzenie w jak najkrótszym czasie. Sojusznikiem szefów kuchni w takim działaniu jest na pewno dobry i niezawodny sprzęt. Najlepiej, gdy jest on przeznaczony do przygotowania i obróbki jak największej liczby porcji jedzenia. Dlatego też zwykłe patelnie (piętrzące się na palnikach jedna obok drugiej i wymagające od kucharza dużej podzielności uwagi i synchronizacji ruchów) są zastępowanie w wielu lokalach przez patelnie gastronomiczne.
DO PIECZENIA, SMAŻENIA I DUSZENIA
Duże patelnie elektryczne nadają się do przygotowywania całych dań, jak i ich składników. Znakomicie sprawdzają się w przypadku smażenia i duszenia warzyw, jak i różnego rodzaju mięs. Z czego składa się to niezastąpione urządzenie? Patelnie gastronomiczne przeważnie są zbudowane z następujących elementów:
- elementy grzejne
- wanna smażalnicza (w niej zachodzi proces obróbki cieplnej)
- pokrywa
- przełącznik mocy
- stelaż
- lampki sygnalizacyjne.
Patelnie gastronomiczne są też łatwe w użyciu, jeśli chodzi o ich konserwacje i mycie po użyciu. Dzieje się tak dlatego, że wannę smażalniczą można łatwo przechylić i usunąć z niej zalegające płyny czy resztki. Urządzenia są wykonane ze stali nierdzewnej, co pozwala na wysoki standard i nienaganną higienę przy przygotowywaniu potraw. Patelnie gastronomiczne mogą być zasilane elektrycznie lub gazem. Dużym ich plusem jest to, że występują one w różnych wielkościach (mają pojemność od 8 do nawet 120 litrów), dzięki czemu mogą pozwolić sobie na nie lokale gastronomiczne, które nie dysponują zbyt dużą powierzchnią.
TRADYCYJNIE I NOWOCZEŚNIE
Bigos, kotlety, duszone warzywa, burgery – patelnie gastronomiczne z powodzeniem można wykorzystywać zarówno podczas przygotowywania potraw tradycyjnych, jak i tych, które od niedawna goszczą na restauracyjnych stołach.