Produkcja lodów z mieszanki tradycyjnych składników, których podstawą jest mleko, wymaga zachowania odpowiedniej higieny i należytych procesów, aby uniemożliwić rozwój niebezpiecznych dla ludzkiego organizmu bakterii. Producenci lodów rzemieślniczych muszą wyeliminować potencjalne zatrucia np. bakterią salmonelli (która często występuje w jajach i mleku, czyli w składnikach używanych do produkcji lodów). Użycie pasteryzatorów jest po prostu w produkcji lodów niezbędne. Jeżeli więc chodzi nam po głowie pomysł otworzenia własnej profesjonalnej lodziarni, zaopatrzenie się pasteryzator jest warunkiem koniecznym.
MASZYNA BEZ TAJEMNIC
Działanie pasteryzatora, czyli maszyny podgrzewającej mieszankę, z której potem mają powstać zimne lody może wyglądać trochę enigmatycznie. Jednak proces obróbki termicznej podczas mieszania wszystkich składników jest niezbędny właśnie ze względy na wspomnianą wcześniej redukcję bakterii – jak wiadomo, giną one dopiero w dość wysokiej temperaturze (pasteryzatory ogrzewają mieszankę do temperatury ok. 85°C, a potem schładzają do 5°C – jest to temperatura odpowiednia to tzw. procesu dojrzewania). Oprócz tego, że składniki są najpierw ogrzewane, a potem oziębiane, cały czas trwa w tym czasie ich mieszanie.
Zakres działań pasteryzatora można zawrzeć w następujących procesach:
- łączenie składników mieszanki przeznaczonej do produkcji lodów, a więc: mleka (także w proszku), śmietany, jaj, cukrów i stabilizatorów
- dezynfekcja (przebiega ona właśnie podczas procesu podgrzewania) – w tym samym czasie topione są także inne składniki lodów, np. czekolada czy tłuszcze
- chłodzenie – kończy ono proces pasteryzacji i jednocześnie przeciwdziała rozwojowi potencjalnych bakterii; dzięki temu procesowi mieszanka przeznaczona do produkcji lodów jest to utrzymywana w odpowiedniej temperaturze.
DOBRA JAKOŚĆ NIEZALEŻNIE OD WIELKOŚCI
Jak każde urządzenie gastronomiczne, które ma kontakt z żywnością, także i pasteryzatory są wykonane z najlepszych materiałów odpornych na korozję i takich, które łatwo konserwować i dbać o ich higienę – wszelkie te wymogi spełnia używana do produkcji pasteryzatorów stal nierdzewna. Dla wygody użytkowników opisane maszyny są produkowane w różnych wielkościach i mogą mieć różną pojemność.