Miksowanie, mieszanie, ucieranie – miksery ręczne dla gastronomii

Miksery używane w gospodarstwie domowym mają swoje większe odpowiedniki stosowane w lokalach gastronomicznych. Obydwa rodzaje urządzeń mają na celu ułatwienie pracy i skrócenie czasu potrzebnego do przygotowania potrawy.

KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA

Producenci mikserów ręcznych dla gastronomii dbają o to, aby zakres prac tych urządzeń był jak najszerszy – oprócz wymienionych już czynności takich jak: miksowanie, mieszanie czy ucieranie, robot jest przystosowany także do ubijania, rozcierania i rozdrabniania produktów. Wszystko zależy od tego, jakie ramiona (ruchome części) są do urządzenia założone. Do niektórych profesjonalnych mikserów ręcznych do gastronomii można dobrać końcówki przystosowane do wykonywania określonych rodzajów zadań. W ten sposób tego typu urządzenia stają się bardzo uniwersalne. Co poza tym charakteryzuje miksery ręczne gastronomiczne? Oto kolejne ważne cechy:

  • ergonomiczne kształty (dzięki nim praca jest wygodna)
  • trwała i solidna obudowa (zapewnia długotrwałe używanie urządzenia)
  • różna długość ramion (końcówek) pozwala na pracę miksera w naczyniach o różnej głębokości
  • mocne silniki umożliwiające długą, ciągłą pracę.

Miksery ręczne dla gastronomii są przydatne w szybkim przygotowaniu wielu dań i dodatków obecnych w restauracyjnym menu. Dzięki nim kucharze w szybki sposób mogą przygotować zupy-kremy, sosy, koktajle czy na przykład purée. Miksery gastronomiczne mają także szerokie zastosowanie w kawiarniach i cukierniach przy przygotowywaniu wielu popularnych deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *