Frontem do klienta, czyli coś dla wegetarian i mięsożerców

Jeszcze do niedawna w restauracjach ciężko było znaleźć typowo wegetariańskie danie, o wegańskim już nie wspominając. Generalnie kuchnia, która nie wykorzystywała składników pochodzenia zwierzęcego była owiana mgłą tajemnicy. I tak w menu (jeśli w ogóle pojawiła się opcja zjedzenia czegoś, co teoretycznie nie zawierało składników pochodzenia zwierzęcego) przykładem dania jarskiego była jajecznica… ze skwarkami.

DANIA MIĘSNE I WEGETARIAŃSKIE W JEDNYM MIEJSCU

Obok typowo wegetariańskich czy wegańskich restauracji funkcjonują też lokale gastronomiczne, które łączą w menu dania mięsne z tymi bezmięsnymi. Wynika to z tego, że coraz więcej ludzi ogranicza dania mięsne lub zupełnie z nich rezygnuje, jednak istnieje też spora grupa klientów, która nie wyobraża sobie obiadu bez soczystej polędwiczki czy dobrze wysmażonego steku.

Wyposażenie takiej restauracji, która oferuje różne rodzaje dań (mięsne i bezmięsne), na pewno wymaga większego nakładu finansowego – a to ze względu na przykład na sprzęty potrzebne do przygotowania posiłku (np. maszyny do mielenia mięsa, manualne lub elektryczne piły do mięsa przeznaczone do cięcia mięsa świeżego lub zamrożonego z kością i bez). Jednak ta inwestycja się opłaca, gdyż różnorodność kuchni na pewno przyciągnie wielu klientów. Właściciele restauracji i szefowie kuchni przeważnie dbają o to, by mięso było najwyższej jakości. Dużą uwagę w lokalach gastronomicznych przywiązuje się też do odpowiedniego sprzętu, który pozwala porcjować mięso w higieniczny sposób – np. piły do mięsa czy maszyny do mielenia mięsa są wykonane ze stali nierdzewnej i łatwo zadbać o ich czystość. Jak wiadomo, źle wyczyszczone sprzęty, które służą do przygotowywania dań, mogą być przyczyną zatruć i niestrawności.

DOBRE MENU I DOBRY SPRZĘT

To podstawa. Dobrze wyposażona kuchnia restauracji pozwala na to, że zarówno dania bezmięsne, jak i mięsne trafiają na stoły gości w dość krótkim czasie. Piły do mięsa, które pozwalają szybko porcjować mięso na precyzyjne kawałki, maszyny do mielenia mięsa urządzenia grzewcze o dużej pojemności umożliwiają przygotowanie dania bez narażania gości na długie oczekiwanie – niezależnie od tego, z jakich składników się one składają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *