Według wielu specjalistów od dietetyki spożywanie określonej ilości warzyw i owoców to recepta na młodość, zdrowie i długowieczność. Surowe warzywa i owoce jako jedzenie nieprzetworzone i niepoddane obróbce termicznej kryją w sobie duże bogactwo składników odżywczych, poza tym niektóre z nich np. bardzo dobrze nawadniają organizm. Wiadomo, że różne warzywa i owoce mają różny zestaw łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, a najlepiej jest w codziennej diecie zapewnić organizmowi ich jak największą różnorodność. Dobrym sposobem na to są sałatki.
BARY SAŁATKOWE – MIEJSCA GODNE POLECENIA
Warzywno-owocowe sałatki czy surówki to nie tylko dodatek do dań. O tym, że znakomicie sprawdzają się one jako samodzielne dania, świadczą bary sałatkowe, które nie narzekają na brak klientów. Dania są w nich przygotowywane wręcz w hurtowych ilościach, pracownicy korzystają oczywiście z szatkownic dla gastronomii, gdyż ciężko byłoby sobie wyobrazić ręczne krojenie w słupki, talarki, wiórki czy kostki takiej liczby składników. Poza tym w lokalach gastronomicznych, których działalność opiera się głównie na przygotowywaniu sałatek, liczy się także szybkość przygotowywania dań – szatkownice dla gastronomii (zwłaszcza te elektryczne) znakomicie to zadanie ułatwiają. Dzięki temu urządzeniu lokale wykorzystują w sposób optymalny warzywa i owoce, dzięki czemu pozostają w zgodzie z modną ostatnio zasadą „zero waste”.
Przekraczając próg baru sałatkowego, możemy liczyć nie tylko na proste tradycyjne dania złożone z surowych lub ugotowanych warzyw oraz owoców. Sałatki często komponowane są tak, że dodaje się do nich różnego rodzaju sery, nasiona czy orzechy (także rozdrabniane przy użyciu szatkownic dla gastronomii). Dzięki temu sałatki są nie tylko bogatsze w składniki odżywcze, lecz także stają się jeszcze bardziej sycące.
„Zjedz surówkę, resztę możesz zostawić”
Ta rada słyszana w dzieciństwie przy okazji jedzenia obiadów to złota wskazówka dla tych, którzy niekoniecznie są zwolennikami surówek i sałatek jako dań głównych. Dobrze jest do dania obiadowego zamówić w restauracji sałatkę jako dodatek i zjeść ją w pierwszej kolejności. Nasz organizm na pewno będzie nam za to wdzięczny.