Wielozadaniowość – podstawa urządzeń gastronomicznych

W przypadku urządzeń stosowanych w gastronomii nie sprawdza się zasada, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Praca na kuchni to nieustanne działanie i dzianie się, w których liczy się czas i efekt końcowy. Dlatego urządzenia wielofunkcyjne są w tym miejscy pożądane.

W CUKIERNI, LODZIARNI, GASTRONOMII…

…i nie tylko. Z urządzeń wielofunkcyjnych korzystają także piekarnie i lodziarnie. Na czym polega ich działanie? W skrócie mówiąc, obejmuje ono prace z zakresu gotowania, mieszania, blendowania, chłodzenia czy zamrażania. Skąd ta wszechstronność? Otóż w urządzeniach wielofunkcyjnych cylinder – czyli główny i najbardziej znaczący element tego typu maszyny – podczas swojej pracy jest ogrzewany lub oziębiany do określonej temperatury. Jej zakres wynosi od -15°C do +110°C.

SZCZEGÓŁOWE ZASTOSOWANIE URZADZEŃ WIELOFUNKCYJNYCH

Jak już wcześniej wspomniano, zakres działania maszyn tego typu jest bardzo szeroki. Oto najpopularniejsze ich wykorzystanie:

  • gotowanie – farsz, majonez, purée, sos beszamelowy – to tylko niektóre ze składników dań, które da się przygotować na dużą skalę i na potrzeby lokalu gastronomicznego (niezwykle ważne jest to, że podczas tego procesu bez zmian pozostają walory smakowe)
  • cięcie i rozdrabnianie – proces ten doskonale się sprawdza w przypadku ryb, mięsa, owoców oraz warzyw
  • łatwe łączenie ze sobą surowców piekarniczych i cukierniczych
  • wytwarzanie lodów
  • temperowanie czekolady.

Dzięki temu, że urządzenia wielofunkcyjne mają zastosowanie w różnych gałęziach gastronomii, są niezawodne i wykonane z odpornych na zniszczenia materiałów (m.in. stali nierdzewnej), wciąż znajdują swoich nabywców. Oszczędność czasu, miejsca i pieniędzy jest w branży gastronomicznej bezcenna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *