Świeże soki i koktajle – niezastąpiona pozycja w menu

Owoce i warzywa to niezastąpiony składnik diety. Niezależnie od wieku powinniśmy dziennie przyjmować ich 5 porcji. Znakomicie wpływają one na zdrowie – poprawiają odporność organizmu i pracę różnych narządów, obniżają poziom cholesterolu, a także działają antywirusowo i są naturalnymi antybiotykami. Dobrodziejstwo warzyw i owoców było doceniane właściwie od zawsze. Jednak szczególnie dziś, w dobie mody na zdrowe żywienie, warzywa i owoce jako uzupełnienie codziennego jadłospisu są szczególnie polecane. Bardzo modne stały się świeże soki i koktajle, dlatego lokale gastronomiczne dbają o to, by w ich menu znalazły się „warzywa i owoce w płynie”.

ZDROWIE W PŁYNIE

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości restauracje i bary coraz częściej mają na wyposażeniu sokowirówki dla gastronomii. Śmiało można zaryzykować twierdzenie, że pracują one non stop. Świeże soki z warzyw i owoców są popularne nie tylko latem – nie kojarzą się już tylko z orzeźwiającym i chłodzącym napojem. Dzięki odpowiednim przyprawom, takim jak np. cynamon, kurkuma, chili czy imbir można stworzyć koktajle owocowo-warzywne, które znakomicie sprawdzają się także zimą, bo po prostu rozgrzewają nasz organizm. Poza tym większość „zimowych koktajli” to witaminowa bomba, która działa leczniczo na przeziębienia i odkażająco na cały organizm.

SOKOWIRÓWKI DLA GASTRONOMII – SZYBKO I TREŚCIWIE

Oferta lokali gastronomicznych, jeśli chodzi o napoje z warzyw i owoców, jest bardzo bogata. Dzieje się tak dlatego, że sokowirówki dla gastronomii są przeznaczone zarówno do warzyw i owoców miękkich, jak i twardych. Właściwie z każdego warzywa i owocu można wycisnąć, a właściwie odwirować to, co najlepsze. Przetworzone soki warzywno-owocowe stały się passé, ponieważ w procesie pasteryzacji znika wiele cennych witamin i minerałów. Świeże koktajle to składniki odżywcze najwyższej jakości, które bardzo szybko trafiają do krwioobiegu – samo przygotowanie soków w barach czy restauracjach trwa także bardzo krótko, gdyż sokowirówki dla gastronomii pracują naprawdę na wysokich obrotach. Koktajle warzywno-owocowe to propozycja dla zabieganych, którym jednak zależy na codziennym uzupełnieniu odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Poza tym napoje te, odpowiednio skomponowane, potrafią znakomicie zwalczyć uczucie głodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *