Słodkie wypieki – zachwycający smak i… wygląd

Sztuka kulinarna polega na tym, że przygotowane i podane danie cieszy nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Często zdarza się, że sam wygląd danej potrawy budzi duży zachwyt pod względem estetycznym – działa to zdecydowanie na plus osoby, która przygotowała potrawę oraz na zaostrzenie apetetytu, gdyż (jak wiadomo) najpierw „jedzą oczy”. Ciasta, torty, ciasteczka to chyba pozycje menu, które potrafią wzbudzić największy zachwyt.

Torty – ciasta z misją specjalną

Wyroby cukiernicze, takie jak torty, szczególnie mają cieszyć nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To ciasto specjalnego przeznaczenia – jest przygotowywane na konkretną okazję i ma głównemu świętującemu sprawić najwięcej przyjemności. Torty na zamówienie, czy też te wypiekane w domowych kuchniach, to często prawdziwe cuda. Masa cukrowa zabarwiona na różne kolory pozwala na ukształtowanie z niej różnych ozdobnych elementów, które na przykład najbardziej kojarzą się z osobą, dla której tort jest przeznaczony albo ze świętowaną okazją. Maty cukiernicze pozwalają nadać czy to ciastu, czy masie cukrowej odpowiednią teksturę, która sprawia, że wypiek staje się naprawdę oryginalny. Można też je wykorzystać do tworzenia niepowtarzalnych wzorów nie tylko z masy cukrowej, ale także z czekolady. Przy wypieku tortów maty cukiernicze mają jeszcze jedno zastosowanie – można nimi wyłożyć dno tortownicy lub innej formy do pieczenia.

Maty cukiernicze – łatwy wypiek

Proces pieczenia ciasta i jego obróbki termicznej także może przysporzyć trochę problemów. Zakalec, niedobrze wypieczone ciasto czy też przypalone potrafią popsuć cały zamierzony efekt. Maty cukiernicze wykonane z silikonu mogą pomóc w zachowaniu odpowiedniej formy ciasta – doskonale zastępują tradycyjny papier do pieczenia i są wielokrotnego użytku. Dodatkowym ich plusem jest to, że są często perforowane, dzięki czemu przy wypieku ciast jest zapewniony doskonały obieg powietrza. Maty cukiernicze (teflonowe, silikonowe czy też z… włókna szklanego) zapobiegają przywieraniu – co także bez wątpienia wpływa na estetykę wypieku.

Jak spod… cyrkla

Wypiek małych okrągłych ciastek, na przykład makaroników, także będzie łatwiejszy dzięki użyciu maty cukierniczej ze specjalnymi okrągłymi znacznikami, które pozwalają na dokładne rozprowadzenie ciasta – dzięki czemu gotowy wypiek będzie miał idealny kształt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *