Kurczak z rożna – chrupiąca przyjemność

Zapach i smak tego dania jest chyba znany większości ludzi. Mięso przygotowanego w ten sposób drobiu jest niezwykle soczyste i aromatyczne oraz nie ulega wysuszeniu. Dodatkową zaletą jest to, że podczas obróbki termicznej na rożnie tłuszcz z kurczaka się wytapia. Dlatego też dzięki zastosowaniu rożna do kurczaków można przygotować danie, które mogą spożywać także osoby będące na diecie (lepiej co prawda, aby zrezygnowały z chrupiącej skórki). Mięso z kurczaka jest też doskonałym źródłem białka i bardzo skutecznie syci.

DANIE DOMOWE, RESTAURACYJNE…

Kurczaka z rożna można przygotować samodzielnie i na różne sposoby, wykorzystując do tego wiele przypraw i specjalnie przyrządzonych marynat. Danie to można jeść z dodatkiem warzyw, ryżu czy ziemniaków – w zależności od kulinarnego gustu każdy jest w stanie wybrać dla siebie najlepszą odsłonę w ten sposób przygotowanego drobiu. Dlatego też potrawa ta ma bardzo wielu zwolenników. Wiedzą o tym właściciele restauracji czy szefowie kuchni – w związku z tym rożna do kurczaków są stałym i niezastąpionym elementem wyposażenia lokali gastronomicznych. Restauracyjne rożna do kurczaków są przystosowane do jednoczesnego przygotowania nawet 24 sztuk drobiu.

I ULICZNE

Pikniki, spotkania integracyjne, masowe imprezy na świeżym powietrzu kojarzą się z daniami z grilla i właśnie z kurczakami z rożna. Mimo mody na food tracki serwujące szybkie dania z całego świata, obwoźne budki wyposażone w rożen do kurczaków wciąż mają się dobrze i mogą poszczycić się długą kolejką klientów do serwowanych przez nie specjałów. Małe lokale gastronomiczne z napisem ROŻEN można spotkać też przy trasach szybkiego ruchu. Kurczak z rożna jako przekąska podczas długiej trasy jest zdecydowanie lepszą opcją niż fast food z sieciowego lokalu. Poza tym często w bardzo niepozornych miejscach, gdzieś przy parkingu na skraju lasu, można trafić na mistrza rożna do kurczaków potrafiącego wyczarować prawdziwe kulinarne cudo, którego smak będziemy wspominać jeszcze przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *