Kebab – tradycyjne danie i fast food

Ciężko wyobrazić sobie miasto (większe czy mniejsze), w którym nie byłoby miejsca serwującego kebab. Restauracje, bary, food trucki oferują amatorom tego dania kebab w różnych odsłonach. Danie pochodzące z tradycyjnej kuchni tureckiej i mające swoje odmiany w różnych kuchniach światach (gyros w Grecji czy shoarma w krajach arabskich) zdobył podniebienia Polaków. Zamiast tradycyjnie używanego do kebabu mięsa baraniego, w rodzimych lokalach stosuje się mięso wołowe lub z kurczaka (jedynie z dodatkiem wołowiny). Kebab podawany jest w macy, picie lub bułce z dodatkiem różnych sosów i surówek. Jest on daniem niezwykle aromatycznym, ponieważ mięso użyte do jego przygotowania (odpowiednio upieczone na odpowiednim urządzeniu do kebabu – grillu elektrycznym lub gazowym) według tradycji musi być dobrze doprawione – pieprz, kardamon, papryka, kolendra, kmin mają jeszcze jedno zadanie (poza dodaniem smaku i aromatu potrawie): ułatwiają trawienie, likwidują uczucie przejedzenia się oraz konserwują mięso.

PIECZONE MIĘSO NA SZPIKULCU

Mięso będące głównym składnikiem tej potrawy jest skrawane nożem z pionowego rożna. Dlatego lokale gastronomiczne są wyposażone w urządzenia do gyrosa, dzięki czemu mogą przygotować to danie w sposób najbliższy tradycji i dosyć szybki. Obracający się blok mięsa na szpikulcu (będący jednym z elementów urządzenia do kebabu) w czasach gdy potrawa ta była jeszcze czymś egzotycznym i niespotykanym w Polsce, budził ciekawość. Podobnie jak proces ścinania mięsa – z biegiem czasu tradycyjne ostre noże często zostały zastąpione nożami elektrycznymi.

KLASYKA I NOWOCZESNOŚĆ

Zastosowanie nowoczesnych urządzeń do gyrosa, innych od tych tradycyjnych z dawnych czasów, nie ma wpływa na jego oryginalny smak. Pionowe grille z wolno obracającymi się blokiem mięsa zapewniają równomierne ogrzanie go. Poza tym urządzenia do kebabu, jak i wygodna forma potrawy, przyczyniły się do tego, że danie to można dostać od ręki na wynos, bez długiego czekania i delektować się nim podczas spaceru, niekoniecznie siedząc przy stoliku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *